De familie Lomme. Van 1841 tot nu.

Zwolle 2021

De familie Lomme uit Arcen. Daartoe behoren op dit moment mijn vrouw en ik en onze twee kinderen, mijn moeder (geboren Beeker) en mijn broer en zus (die door haar huwelijk nu Knelissen heet). En meer zijn er niet! Mijn broer heeft geen kinderen, mijn overleden zus ook niet en de drie kinderen van mijn zus heten door haar huwelijk met Henk dus ook Knelissen. Wel familie, maar een andere achternaam. Mijn vader had drie zussen die alle drie getrouwd waren dus daar liep de achternaam Lomme ook niet verder.

Typ je de naam Lomme in op een site die zich bezighoudt met onderzoek naar voorouders en stambomen dan zie je dat de naam al in vorige eeuwen voorkomt. Meer dan ik dacht. Hele lijsten staan er dan. Van “gewoon” Lomme tot Lommen, Lommé, Van Lomme en Van der Lomme.

Als ik nu tot Limburg beperk is er bv. in Bergen in 1831 een Peter Johannes Lomme geboren. Zijn nageslacht vind je behalve in Bergen ook terug in Well, Afferden en Venray en ook in Geijsteren. En zo zijn er nog wel meer te vinden. Nu woont er nog een Lomme in Geijsteren (Henk Lomme hoveniersbedrijf). Die zou familie van ons kunnen zijn omdat er een broer van mijn opa naar Wanssum verhuisd is maar dat heb ik niet verder uitgezocht. De Lommens afkomstig uit Bergen zijn zo te zien geen familie van ons en ook daarvan zijn er naar Wanssum, Geijsteren en Venray verhuisd.

Ook in het Duitse plaatsje Walbeck wonen nog mensen die Lomme heten. (Elektro-Lomme en Gartenbau Lomme). Ik weet nog dat ik als kind met mijn vader naar Walbeck fietste want daar woonde een tante van hem op een boerderij. Ook mijn broer René kan zich dat nog herinneren. En mijn moeder wist te vertellen dat er een andere tante een winkel had in Walbeck.

In de door mij gebruikte site geneologieonline kan ik die beide dames echter niet met zekerheid. terugvinden. Een zus van opa heette Cornelia Catharina Lomme, geboren 27-04 1880 te Arcen. Meer kon ik echter niet achterhalen over haar. Zij zou het kunnen zijn. De achternaam Lomme kan zij echter niet doorgegeven hebben. Of er ook nog een mannelijk familielid naar Walbeck verhuisd is weet ik niet. Zover gaat mijn onderzoekje niet.

Behalve deze bezoeken aan Walbeck kan ik me geen contacten met familie, die vanuit Arcen naar Wanssum, Geijsteren en Horst verhuisd is, herinneren.

De naam Lommen vind o.a. in Velden maar dat is geen familie.

Ik heb me daarom uiteindelijk beperkt tot Arcen en kon tot 1841 teruggaan.

Van 1841 tot nu.

Omdat ik de namen van mijn opa en oma wist ben ik daarmee begonnen. Ik heb gebruik gemaakt van de site geneologieonline, openarch.nl en MyHeritage. Grotendeels maken ze zo te zien gebruik van dezelfde bronnen. Verder nog https://archief.venlo.nl/collecties/burgerlijke-stand. (Kijk ook bij de bidprentjes!)

Daarnaast kwam ik via mijn broer een interessant stukje tegen van Louis Reutelingsperger over het buurtschap Knikkerdorp. (Knikkerdorp, van scheldnaam tot veldnaam. Verschenen in: Overkwartier van Gelre. Jaarboek/Jahrbuch 4)

In dit artikel beschrijft hij o.a. de geschiedenis van mijn ouderlijk huis, gelegen in het Knikkerdorp op Brandemolen 24 waar nu mijn zus en haar man nog steeds wonen.

Het verhaal van onze familie begint bij Peter enen zijn zoon Peter Jacobus Lomme halverwege de 19e eeuw in IJsselstein en gaat verder in Arcen met diezelfde Peter Jacobus, zijn zoon Gerardus Hubertus Lomme en zijn zoon Pierre Mathieu (Jeu).

Persoonlijke gegevens Peter Jacobus Lomme 

IJselstein! Zo schreef men het in ieder geval nog in 1883 en zo staat het in de geboorteakte van Peter Jacobus Lomme, die daar 04-07-1841 geboren is. Over de ouders van Peter Jacobus Lomme kon ik behalve de namen en de woonplaats (Peter Jacobus is in IJsselstein geboren, dus…) niets vinden. Zijn vader heette Peter Lomme en zijn moeder Cornelia Vreeswijk

In 1840 heeft de gemeente IJsselstein, (niet te verwarren met het Limburgse dorp Ysselstein dat pas in 1921 ontstond.) liggend net onder Utrecht in de gelijknamige provincie, 528 huizen met 3.380 inwoners.

Waarom nu verhuisde iemand halverwege de 19e eeuw met zijn gezin van Utrecht naar Limburg, van IJsselstein naar het toen zeker veel kleinere Arcen? Blijkbaar was daar genoeg werk te vinden in de bosbouw en daarom trok Peter Jacobus naar Arcen. Toch een hele verhuizing in die tijd lijkt me.

Hij is op daar 30-12-1874 getrouwd met Mechtildis Stevens, geboren 26-11-1845 te Arcen. Beroep/betrekking: dienstmeid. Overleden 1922 te Arcen.

Mechtildis woonde al op Brandemolen 24. Het pand was in ieder geval in 1832 in het bezit van haar vader Lambert Stevens. Na haar huwelijk ging ze daar met haar man wonen. Behalve zijn werk in de bosbouw ontplooiden ze kleinschalige landbouwactiviteiten op de schrale zandgronden aan de Brandemolen. Een moestuin, fruit, kippen en konijnen, een varken voor de eigen consumptie en wellicht nog een paar geiten. Ik herinner me het nog van mijn eigen jeugd. Ook mijn vader en zijn vader hielden zich daar mee bezig.

Van alle panden aan de Brandemolen is nummer 24 verreweg het langs in familiebezit gebleven.

Peter Jacobus overleed op 27-03-1921 in Arcen.

Kinderen van Peter Jacobus Lomme en Mechtildis Stevens.

Voor zover ik kan nagaan kregen ze acht kinderen.

 • Petrus Hubertus Lomme. Geboren en overleden 06-04-1875 te Arcen
 • Jacobus Matheus Lomme, geboren op 14-11-1876 te Arcen en Velden. Partner Johanna Maria Cuppen. Zo te zien zijn ze naar Horst verhuisd. Hun kinderen waren allemaal meisjes (een jongetje is als baby overleden) dus de achternaam Lomme werd door hen niet doorgegeven.

Kinderen:

 • Petronella Mechtildis Lomme, geboren op 22-10-1904 te Horst. Getrouwd met Jacobus Hendrikus Craenmehr, geboren op 19-09-1904 te Horst. Verder geen gegevens.
 • Huberta Johanna Lomme, geboren 1908 te Horst. Getrouwd met Lodewijk Joseph Haegens. Verder geen gegevens.
 • Theodor Peter Jacob Lomme, geboren op 27-02-1912 te Horst. Als baby overleden.
 • Cornelia Elisabeth Lomme, geboren op 19-01-1913 te Horst. Verder geen gegevens.
 • Juliana Maria Lomme, geboren op 29-04-1915 te Horst. Getrouwd met Mathijs Willem Geurts, geboren op 18-07-1916 te Horst. Verder geen gegevens.
 • Theodora Johanna Lomme, geboren te Horst. Getrouwd met Gerard Louis Antoon Keijsers, geboren te Horst. Verder geen gegevens.
 • Jacoba Huberta Lomme, geboren te Arcen 1878 (of 1879), overleden 1953 te Arcen. Getrouwd met Lambertus Dinnissen.
 • Cornelia Catharina Lomme, geboren 27-04 1880 te Arcen. Meer kon ik niet vinden. Is zij naar Walbeck verhuisd? In het gemeentearchief van Venlo staat zij niet vermeld als overleden in Arcen.
 • Peter Johannes Lomme, geboren 07-03-1882 te Arcen. Meer kon ik niet vinden. In het gemeentearchief van Venlo staat hij niet vermeld als overleden in Arcen.
 • Anna Maria Lomme, geboren en overleden 04-02-1884 te Arcen
 • Gerardus Hubertus Lomme, geboren te Arcen, 23-11-1886, overleden 02-11-1956 te Arcen. Mijn opa!
 • Hendrikus Josephus Lomme, geboren te Arcen 31-08-1889, 1890, overleden 04-11-1952 te Wanssum/ Geijsteren. Landbouwer van beroep. Getrouwd met Huberta Reutelingsperger.

Kinderen:

 • Petronella Maria Wilhelmina Lomme, geboren te 1920 te Wanssum, overleden 1936 te Wanssum.
 • Peter Christiaan Hendrikus Lomme, geboren op 24-9-1921 te Wanssum. Overleden 1976 te Geijsteren. Getrouwd met Johanna Francisca Wilhelmina Mommen. Verder geen gegevens. Wellicht dat er nog familie bestaat (de eigenaar van het gelijknamige hoveniersbedrijf in Geijsteren?) maar dat heb ik niet verder uitgezocht.

Gerardus Hubertus Lomme is 05-04-1918 in Arcen getrouwd met Johanna Maria Huberta Wijnhoven, geboren 30-11-1886 te Arcen, zonder beroep, en overleden 20-12-1959 te Arcen. Ook zij woonden op Brandemolen 24 en net als zijn vader was ook Gerardus werkzaam in de bosbouw als los arbeider.

Ze kregen zes kinderen.

Kinderen:

 • Herman Hubert Lomme, geboren en overleden 1924 te Arcen
 • Antoinette Henriette Lomme, geboren 1926 en overleden 1927 (acht maanden oud) te Arcen.
 • Tiel Lomme. Geboren 03-09-1919 te Arcen, overleden 16-11-1993 te Venlo. Getrouwd met Cor Hendrix.
 • Mia Lomme. Geboren 30-09-1920 te Arcen, overleden 20-05-2007. Getrouwd met Cor Schouten.
 • Pierre Mathieu (roepnaam Jeu) Lomme. Geboren 28-01-1922 te Arcen Overleden 11-12-1979 te Venlo (ziekenhuis). Beroep bankwerker. (Hij werkte eerst bij de machinefabriek EMWE in Venlo, die later werd overgenomen door (Océ) Van der Grinten en kopieermachines produceert.)
 • Bertha Lomme. Geboren 20-08-1925 in Arcen, overleden 09-04-1998 te Venlo. Getrouwd met Wiel Janssen.

Jeu trouwde in 1955 in Arcen met Mia Beeker, geboren 15-03-1931 in Velden. Na het overlijden van zijn vader gingen ze op Brandemolen 24 wonen.

Ze kregen vier kinderen.

 • Ger Lomme (24-06-1956)
 • Ria Lomme (07-10-1957- 25-10-2018)
 • René Lomme (14-05 1960)
 • May Lomme (11-11-1961)

May trouwde met Henk Knelissen in 1984 in Arcen en ze kregen drie kinderen. (Bram 07-11-1988, Guus 18-06-1990 en Anne 17-06-1993) Uiteraard hebben de kinderen de achternaam Knelissen)

Ria leefde samen met haar partner Peter Cuypers. Peter is in 2011 overleden. Ze hadden geen kinderen.

René is niet getrouwd en heeft geen kinderen. Hij woont in Steyl.

Ger trouwde met Loes Daemen in 1985 in Nijmegen en ze kregen twee kinderen. (Aniek 30-08-1988 en Mathijs 16-11-1990)

Aniek Lomme woont in Zwolle en Mathijs Lomme woont samen met zijn partner Tessa Scholma i.v.m. hun werk op dit moment in Myanmar.

Ger Lomme

Zwolle, maart 2021