Summiere genealogie Beeker

Van toen naar nu:
1615 – 2015

 Geboren getrouwd overledenwaar
Beeck (of Beck) op gen Henricus  1677Velden
Beeck op gen Jacobus  1703Velden
Beeck op gen Mathias  1765Velden
X Smits Joanna    
     
Beeck op gen Henri  1820Velden
X Hanssen Marie  17791808Velden
     
Beeker Mathias177918041849Velden
X Driessen Maria1778 1856Velden
     
Beeker Joannes180918311889Velden
X van Megen Maria1806 1889Velden
     
Beeker Jacobus183318641905Velden
X Crienen Anna1838 1907Velden
     
Beeker Gerardus Mathias186519011944Grub
X van Wylic Anna Maria1877 1932Velden
     
Beeker Petrus Jacobus190219291983Arcen
X Geelen Maria Petronella1902 1982Arcen

/ / / / / / / / Thei – Mia – Annie – Jan – Truus – Coen – Sjaak – Paul

(1) Met dank aan Ruud Segers en Peter Werps voor de assistentie bij dit speurwerk in het Archief Venlo. In Venlo ligt ook het kerkarchief van Velden; met lof aan alle vrijwilligers die het vaak slecht leesbare Latijn hebben weten te vertalen. Monnikenwerk!!

Summiere toelichting

  1. In het bovenstaande overzicht heb ik enkel de voorouders van mijn vader weergegeven.
  2. In de tijd van Napoleon werden familienamen gekozen. Zo trouwde in 1804 Mathias Beeker met Maria Driessen in Velden, waar hun zoon Joannes in 1831 trouwde met Maria van Megen. Ik neem aan dat zij beiden op de boerderij De Kamp in Velden hebben gewoond.
  3. De vader van Mathias, Henri op gen Beeck is volgens het kerkarchief van St Andreas in 1820 begraven in Velden. Deze naam is waarschijnlijk een verwijzing naar de Molenbeek die op circa 50 m naast De Kamp naar de Maas stroomt. Maar waar is Henri geboren?Zijn naam komt niet voor in het geboorteregister van dit archief in Velden.
  4. De vader van Henri, Mathias op gen Beeck, werd in 1765 in Velden begraven. Ook deze Mathias komt niet voor in het geboorteregister. Ook de vader en opa van deze Mathias op gen Beeck komen niet in het doopregister voor. Wel zijn beiden in Velden begraven.
  5. De vraag rees bijmijof de boerderij “De Kamp” in deze periode vanaf 1615de tijdelijke of meer permanente woonplaats was van onze verre voorouders. Wie heeft deze boerderij gebouwd? Eén van onze voorouders? Wanneer is “De Kamp”gebouwd? Is de keuze van de naam een verwijzing naar een “campement” voor tijdelijk onderdak? Over welke middelen van bestaan beschikten deze voorouders? Trokken zij met schapen rond in het Maasdal?
  6. De naam Beeker is een bekende naam in deze contreien. In de 17-de eeuw woonde ook een Beeker op de Lingsforterweg in Arcen, in Straelen is een Beekerstrasse en in Schandelo staat de Beekerhof. Enig verband met Henri op gen Beeck heb ik echter niet kunnen vinden.
  7. Het is niet mijn bedoeling om een meer volledige genealogie van mijn voorouders op te stellen. Wel hoop ik te ontdekken waar deze Henri op gen Beeck en zijn vader Mathias zijn geboren. De vraag rijst of de pastoor in Velden hun naam wel goed heeft vermeld in het overlijdensregister van Velden. Het kan ook zo zijn dat zij elders Beck of Becker werden genoemd. Vele mensen trokken rond in de voorbije eeuwen om een karig bestaan te verwerven; indien zij schapen hielden moesten ze weidegronden zien te vinden.
  8. De historie van de boerderij De Kamp lijkt ook een interessante kluif. Ruim 40 jaar geleden verliet mijn neef Twan Schoofs deze boerderij. De familie Werps uit Venlo kocht deze boerderij. Hun zoon en dochter wonen daar thans. Zij hebben mij hartelijk ontvangen. Zij willen stellig meewerken om de historie van hun huidige woonplek in beeld te brengen.